Cine sunt angajații ”de lux”: iată cine câștigă cele mai mari salarii din UE

de: Mădălina Bahrim
03 03. 2021

Eurostat, oficiul european de statistică, a întocmit un clasament al celor mai bine plătiți angajați din Uniunea Europeană.

Se pare că, în cele mai multe state membre, cea mai bănoasă meserie revine sectorului de informaţii şi comunicaţii (IT&C).

Cele mai bănoase joburi din UE sunt în IT&C

Angajații din IT&C au cele mai mari salarii de pe piața muncii în 12 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată Eurostat.

De asemenea, sectorul de informaţii şi comunicaţii a fost al doilea cel mai bine plătit în alte patru state în anul 2018.

Pe locul al doilea se află domeniul financiar și al asigurărilor

După sectorul IT&C, câștigă foarte bine și angajații din domeniile financiar și cel al asigurărilor.

Deşi a fost cel mai bine plătit sector din „doar” patru state membre, respectiv Franţa, Ungaria, Malta şi Suedia, a ocupat locul al doilea în 16 state şi locul al treilea în şase state membre, transmite Eurostat.

Foarte bine câștigă și angajații din furnizarea de energie electrică, gaze, abur şi aer condiţionat. Acest sector este cel mai bănos în șase state europene și pe poziția a doua în alte două state.

În majoritatea statelor membre, angajații din construcții câștigă venituri ce s-au clasat pe undeva pe la jumătatea clasamentelor, nici în top, dar nici nu au cele mai mici venituri. În construcții se pare că se câștigă cel mai bine în Polonia (ocupă poziția a șasea) și în Estonia, Letonia, Olanda şi Suedia (poziția a șaptea). În schimb, în Malta angajații din construcții sunt cel mai prost plătiți.

Și angajații din Educație câștigă bine, mai ales dacă trăiesc în Luxemburg. Aici acest sector ocupă prima poziție în clasament, conform Eurostat. Nici angajații Educației din Cipru nu o duc rău, Educația ocupând aici poziția a doua în clasamentul Eurostat.

Cele mai mici salarii sunt în HoReCa

Dacă până acum am discutat despre „grei”, la polul opus avem bani puțini și muncă la fel de multă. Vorbim despre angajații din activităţile de cazare şi servicii de alimentaţie.

În toate țările membre ale UE, Eurostat arată că aceasta este industria cel mai slab plătită. Excepție o fac doar țările: Grecia, Malta, Slovenia şi Croaţia.

Serviciile administrative şi de asistenţă s-au clasat pe locul al doilea în clasamentul celor mai mici salarii din majoritatea statelor membre (12 din cele 27) şi cel mai scăzut în trei ţări, Grecia, Croaţia şi Slovenia.